A projektről


A „kegyetlen kerítésnek” is nevezett Vasfüggöny, amely csaknem fél évszázadon keresztül elválasztotta Európa keleti és nyugati felét egymástól, napjainkra egyre hangsúlyosabban a határok nélküli szabadság és az összetartozás újraértelmezett jelképévé válik. E folyamatok, gondolatok állnak a Vasfüggöny túraút kialakítása mögött is. A nyomvonal mentén jelenleg egy kerékpáros turisztikai útvonalat alakítanak ki, amely az EuroVelo 13 – Iron Curtain Trail (ICT) elnevezést kapta.

A Vasfüggöny túraút több mint 10400 km hosszan (8800 km az Európai Unión belül, 1600 km pedig azon kívül) a Barents-tengertől egészen a Fekete-tengerig tart. Ezzel az ICT az európai kerékpárút-hálózat leghosszabb útvonala, amely a fejlesztés befejeztével számos aktív turistát vonzhat a térségbe. Az útvonal húsz országot érint, ami már önmagában megjeleníti a kulturális sokszínűséget. A Vasfüggöny számtalan emlékét, a háborítatlan természeti szépségeket az egykor hermetikusan elzárt határsáv őrizte meg. A kerékpáros turizmus fejlesztése ezen értékek megismerhetőségét és bemutatását szolgálja környezetileg fenntartható módon.

Az EuroVelo 13-as kerékpárút jelenleg szakaszaiban járható. Észak- és Közép-Európában már előrehaladottabb a fejlesztés, míg Délkelet-Európában inkább tervezés, az alapfokú infrastruktúra fejlesztése és tájékoztatás zajlik. Hazánkat a nyugati és a déli határszélen érinti, ezzel is erősítve az osztrák, szlovén, horvát és szerb közlekedési és közösségi kapcsolatokat.

A Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program (South East Europe Transnational Cooperation Programme) támogatásával megvalósuló projektben – az útvonal lehetőségeinek legteljesebb körű kihasználása érdekében –partnerek értékelték a lehetséges nyomvonalváltozatokat, szolgáltatásokat, hirdetési tevékenységeket, az útvonalszakaszok szervezeti és pénzügyi hátterét, ami alapján meghatározták, mit kell tenni 2020-ig.

A projekthez 2013 nyarán a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) is csatlakozott. Az intézet feladata a szerb-magyar és a szlovén-magyar határszakasz felmérése, a fenntartható közlekedési megoldások ösztönzése és a turisztikai szolgáltatók szemléletformálása.